vineri, 5 martie 2010

Cele mai spectaculoase 10 asasinate din ultimii 100 de ani

1) Mahmoud Al-Mabhouh (2010)




Pe locul 1 de află asasinarea cadrului Hamas Mahmoud Al-Mabhouh, în ianuarie, crimă în legătură cu care este acuzat Mossadul, serviciul secret israelian. Poliţia din Dubai a anunţat că 11 persoane, care au folosit paşapoarte europene false pentru a comite acest asasinat, sunt implicate. Scandalul a cuprins Marea Britanie, Franţa, Irlanda, care cer explicaţii Israelului pe tema presupusei implicări a Mossad şi a circumstanţelor folosirii paşapoartelor false.

2) Arhiducele Franz Ferdinand (1914)



Pe locul 2 se afla asasinarea de către un naţionalist sârb a arhiducelui Austriei Franz Ferdinand în 1914, care a dus la declanşarea Primului Război Mondial.

3) Troţki (1940)



Pe locul 3 este eliminarea lui Troţki (duşmanul de moarte a lui Stalin) în august 1940 de către un agent NKVD. Mai întâi, ruşii au trimis asasini care au deschis focul asupra casei lui Troţki, dar nu au reuşit să-l omoare. Ei au încercat din nou în august 1940, când agentul NKVD de origine spaniolă Ramion Mercader l-a atacat pe disident în biroul său. Troţki a agonizat două zile înainte de a muri. Sovieticii au negat orice implicare, iar Mercader a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

4) Tentativa de asasinat a lui Hitler (1944)



Pe locul 4 s-a introdus o tentativă de asasinat a lui Hitler, şi anume cea din 20 iulie 1944. În acea zi, colonelul Claus von Stauffenberg a plasat într-o sală de conferinţe din Prusia o servietă cu explozibili. Explozia s-a soldat cu patru morţi şi 20 de răniţi. Hitler a suferit răni minore.

5) Ghiorghi Markov (1978)



Asasinarea lui Gheorghi Markov, jurnalist bulgar şi scriitor disident, otrăvit la Londra în 1978, se afla în acest top pe locul 5. La 7 septembrie 1978, Markov se afla într-o staţie de autobuz din Londra, încercând să ajungă la sediul BBC. El a simţit o înţepătură în coapsa dreaptă şi apoi a văzut un bărbat ridicând o umbrelă căzută pe jos Bărbatul şi-a cerut scuze şi a urcat într-un taxi. Patru zile mai târziu, Markov a murit. Investigaţia a conchis că a fost folosită o umbrelă cu vârful muiat în otravă.

6) J.F. Kennedy (1963)



Poate că este cel mai spectaculos asasinat al secolului XX. Preşedintele american J.F. Kennedy a fost împuşcat mortal în noiembrie 1963 în Dallas, în maşina sa decapotabilă, în timpul unei vizite oficiale. Printre organizatorii acestui asasinat ar fi fost Mafia americană, CIA, KGB sau alte servicii secrete interesate.

7) Aleksandr Litvinenko (2006)



Pe 7 se afla otrăvirea cu poloniu în noiembrie 2006 a fostului agent Aleksandr Litvinenko la Londra. Litvinenko devenise un critic al puterii de la Moscova. Liderii ruşi nu au fost legaţi oficial de acest asasinat, dar autorităţile britanice au cerut extrădarea principalului suspect Andrei Lugovoi, membru al Dumei de Stat, iar Moscova a refuzat.

8 ) Martin Luther King (1968)



Martin Luther King a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA. Pe 4 aprilie 1968, pe când se afla în Memphis, pastorul a fost împuşcat mortal. Şi azi se presupune că uciderea pastorului baptist de culoare a fost o conspiraţie politică

9) Yitzhak Rabin (1995)



Pe 4 noiembrie 1995, prim-ministrul Israelului, Yitzhak Rabin, a fost asasinat de către Yigal Amir, un evreu ortodox ultranaţionalist, care s-a opus semnării acordurilor de pace de la Oslo. Criminalul a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

10) John Lennon (1980)



Celebrul muzician englez, John Lennon, fost membru al formaţiei Beatles, a fost acostat pe 8 decembrie 1980 de un tânăr în afara apartamentului său şi rugat să semneze o copie a albumului. Lennon şi-a continuat drumul. Când s-a întors acasă, tânărul, pe nume Mark Chapman, l-a împuşcat mortal.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu