marți, 8 februarie 2011

Topul celor mai bogati miliardari din Romania

Locul 9 - Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte

  Pozitia 9 in Topul Forbes Romania 500 miliardari este impartita de Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte, fiecare cu o avere de 400-420 milioane euro, informeaza Mediafax.

De numele lui
Gabriel Popoviciu (foto), zis si "Puiu" - retinut de procurorii DNA - se leaga intr-un fel sau altul firme ca Baneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, Comaliment, Pizza Hut, KFC si IKEA, singura pozitie publica pe care si-o asuma public.
Radu Dimofte controleaza alaturi de Gabriel Popoviciu grupul de firme Altrom.


Locul 8 - Gabriel Comanescu

 Gabriel Comanescu controleaza Grup Petroliere SA (GSP), care face parte din Upetrom Group, cu activitati in domeniul forajului marin si terestru, productiei de echipament petrolier si in turism. Comanescu are o afacere estimata la 450 mil. 


Comanescu a intrat in afacerile cu petrol in anul 1999, prin achizitia companiilor de foraj pe uscat Forseco si Aquafor de la AVAS. Un moment cheie pentru afacerile dezvoltate de Gabriel Comanescu a fost preluarea platformelor Petrom.

 

 

Locul 7 - Marius si Emil Cristescu

 Fratii Marius si Emil Cristescu (foto), cu o avere estimata la 500-550 milioane euro, detin grupul de firme Bega. Holdingul desfasoara activitati in industria materialelor de constructii, imobiliare, turism si industrie grea.
 

Spre comparatie oamenii de afaceri ocupau anul trecut locul 5 in Topul Forbes, cu o avere estimata la 600 mil. euro.

 

 

Locul 6 - Ion Tiriac

 Omul de afaceri Ion Tiriac ocupa pozitia a sasea in topul celor mai bogati romani realizat de Forbes, cu o avere estimata la 750-800 mil. euro, dupa ce anul trecut acesta se situa pe locul 3 cu o avere cuprinsa intre 850 si 900 mil. euro.

In schimb, la nivel mondial, fostul tenismen, in varsta de 70 de ani,  ocupa locul 937 in clasamentul Forbes, cu o avere estimata de data aceasta la un miliard de dolari. In 2008 Tiriac figura in topul Forbes cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, dupa ce in 2007, cu 1,1 miliarde de dolari, fusese primul roman intrat in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de celebra revista americana.

Despre Ion Tiriac, Forbes spune ca a achizitionat companii in domeniul asigurarilor bancare, leasing-ului si vanzarilor auto. Si-a vandut actiunile unor companii din Occident si s-a lansat in domeniul imobiliar din Romania.

 

Locul 5 - Veronica Dragan

 Locul al cincilea este ocupat de Veronica Dragan, sotia lui Iosif Constantin Dragan, cu o avere estimata la 800-900 milioane euro, de doua ori mai mare fata de anul trecut.

Veronica Dragan este vaduva omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, care a incetat din viata, in urma cu 2 ani, la varsta de 91 de ani.

Dragan a preluat conducerea grupului ButanGas si mai detine Fundatia Europeana Dragan, cu activitati in Spania, Italia si Romania.

 

 

Locul 3 - Ioan Niculae si Dan Adamescu

 Pozitia a treia este impartita de oamenii de afaceri Ioan Niculae (foto) si Dan Adamescu, fiecare cu o avere de 0,9-1 miliard euro.

Niculae detine grupul de firme InterAgro, producator de cereale si ingrasaminte chimice pentru agricultura. Compania a inregistrat anul trecut datorii de 331,1 mil. euro, de doua ori mai mari decat cele din 2008. Datoriile au depasit valoarea afacerilor din 2009, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 312,2 milioane euro.

Dan Adamescu detine alaturi de sotia sa Carmen Unirea Shopping Center,  prin intermediul Nova Trade, care are  74,16% din titluri. In structura actionariatului se mai regasesc SIF Muntenia, cu 10% din titluri, in timp ce 15,8% din capital
este detinut de alti actionari.

 

Locul 2 - Frank Timis

 Controversatul om de afaceri de origine romana Frank Timis ocupa pozitia a doua in Topul Forbes cu o avere estimata la 1-1,1 mld. euro.

Frank Timis a fost obligat sa demisioneze in 2005 din functia de presedinte - director executiv al Regal Petroleum Plc, dupa ce actiunile companiei s-au prabusit la Bursa din Londra cu 61% intr-o zi. Timis continua sa prezideze cea mai mare companie miniera listata la AIM, African Minerals.

 

Locul 1 - Dinu Patriciu

 Omul de afaceri Dinu Patriciu continua sa conduca Topul Forbes al celor mai bogati romani, averea sa fiind estimata la 2,3 mld. euro. Anul trecut averea omului de afaceri era estimata la 2,2 mld. euro.

Dinu Patriciu, in varsta de 59 de ani, si-a vandut anul trecut cota de 25% care ii mai ramasese din Rompetrol companiei Kazmunaigaz din Kazahstan, care achizitionase initial 75% din Rompetrol in 2007. Fost arhitect, Patriciu s-a lansat acum in afaceri imobiliare, in media si in domeniul energetic. Anul trecut a obtinut doua licente pentru explorare de petrol si metale in Marea Neagra. In ianuarie a obtinut patentul pentru o metoda de extractie si procesare a sedimentelor marine.
Detine trustul media Adevarul Holding, care publica Forbes Romania.
 

 

                                                                      

 

 

 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu